Лечение на запек с Аюрведа

Лечение на запек с Аюрведа

В Аюрведа се държи много на чистотата на тялото и премахването на токсините. Ежедневното изпразване на червата е задължително. Препоръчително е да става сутрин, когато е пикът на активността на дебелото черво и времето за естествено пречистване на тялото. Пропуските създават предпоставки за задържане на отпадни материи и натрупване на токсини, които в Аюрведа се наричат АМА. Ама участва в множество болестни процеси, които са причина за развитие на кожни, ставни, храносмилателни, алергични, злокачествени заболявания и много други.

Най-разпространена  е  сухата  форма  на  запека, при  която  чревното съдържимо е твърдо и сухо, с вид на топчета. По-рядка форма е запекът от  “мързеливи черва”. Често при  него  има слузни примеси. Среща се и запек, който изсушава чревното съдържимо поради висока температура или хронични  възпалителни заболявания – ревматоиден артрит и др.

Сухият запек, освен със сухото чревно съдържимо и нередовното изпразване на червата, се характеризира с образуване на много газове, колики в корема, сухота на кожата, тревожност, нарушение на съня. Причините за сухия запек са комплексни: консумация на рафинирани храни без фибри, нередовно хранене, недостатъчно течности, пътуване, стрес. Стресът затваря сфинктерите и отпуска стената на червата. Така се създават условия за препълването им със съдържимо. Покоят и релаксацията предизвикват  тонизиране на чревната стена и преодоляване на сфинктерния спазъм. Така се стимулира дефекацията.

Аюрведа лекува запека като отстранява причините за възникването му чрез:

  • Вътрешно и външно омасляване. Приема се претопено краве масло с топла вода. Консумира се прясно мляко, мляко с ориз, зеленчукови супи, с достатъчно мазнина. Правят се масажи със затоплено хербализирано сусамово масло.
  • Прилага се изпотяване посредством Аюрведична сауна. Сяда се в нещо като кутия, в която постъпват билкови пари, а главата е извън нея. Масажът и сауната се повтарят многократно.
  • Приемат се меки лаксативни средства с мазнина. Подходящи са аюрведичната формула Лаксафит с прясно мляко, трипхала с прясно мляко.
  • Добро действие има прилагането на клизми: маслени и очистителни, които винаги съдържат в различна пропорция масла, соли и билки.
  • Храната трябва да е прясно сготвена с достатъчно мазнина. Готвените зеленчуци с подходящи подправки и пълнозърнестите храни са подходящите блюда.
  • Покоят на ума е изключително важен. Препоръчва се йога, дихателни практики, релаксация, позитивна нагласа.

 

Д-р Антоанета Заркова, Аюрведичен център – София

 

Write a comment