Aюрведа препоръчва топли и добре омаслени храни при запек

Храните се с храни, богати на фибри. Менюто Ви се състои предимно от сурови заленчуци, салати, плодове, а все не можете да ходите редовно до тоалетната.

Ако погледнте на запека от гледна точка на Аюрведа ще разберете къде бъркате.

Аюрведа разглежда запека като вата нарушение, защото вата е отговорна за движението, включително за процесите на елиминация (както и за нервната система). Ето защо, всичко, което увеличава вата – стрес, напрежение, пътуване, дехидратация, студен вятър, течение, изтощение или сухи, студени, груби храни – могат да влошат констипацията Ви.

Тъй като сме свикнали да мислим, че богатите на фибри храни (наред с много течности и упражнения) ще подобрят състоянието ни, обикновено ядем много салати. Но те не са подходящи, дори напротив, особено за човек с вата конституция. Суровите зеленчуци са студени и груби по природа – две от основните качества, които изваждат вата от баланс. С други думи, да напълните чинията си със сурови моркови и зеле не е добре за Вас и може да направи ходенето по голяма нужда още по-трудно и нередовно.

Запекът ще се повлияе благотворно, ако се храните с топла и сготвена с достатъчно мазнина, храна. Ако в менюто Ви преобладават гъсти супи, постни яхнии, задушени заленчуци, особено добри са кореноплодните, това значително ще облекчи състоянието Ви. Скоро ще се убедите в ефекта – просто променете храненето си.