Кожата и токсините

Кожата и токсините

Според Аюрведа кожните проблеми са резултат от натрупване на токсини в кръвта. Сред причините в древните ведически трактати се споменават прием на храна преди смилането на предишната, прекалена консумация на сирена, солени и кисели храни, погрешно съчетаванe на храните. Алкохолът, цигарите, замърсеният въздух, лекарствата претоварват черния дроб, който е нашата пречиствателната система. Организмът не може да се освободи от отпадните продукти на обмяната и те се натрупват в него. Често тази интоксикацията се отразява първо върху кожата. Сивкав тен, повяхнало лице, поява на обриви са сигнали, че тялото има нужда да се освободи от натрупаните токсини.

Ето защо според Аюрведа грижата за хубава кожа започва отвътре – от чистотата на тялото, която е свързана с редовно елиминиране на токсините. За редовно отстраняване на токсините трябва да се грижат особено хората, живеещи в градска среда и изложени на замърсен въздух и стрес, приемащи преработени храни, водещи заседнал живот, пушачи и т.н.

Пречистване от токсини

Основно лечебно средство в Аюрведа е пречистването на тялото от токсини. При кожните болести с преобладаваща сухота се прилага претопено краве масло с билки. Когато преобладава зачервяването се дават пургативни средства за очистване. След пречистване на кръвта и гастроинтестиналния тракт,  се прилагат масла с горчиви и стипчиви билки.

Препоръчва се комбинация от горчиви пречистващи кръвта средства като Аюрведичната формула Д-р Нийм Комплекс, за 4 до 6 месеца. Прилагат се и продукти съдържащи сяра, живачни и медни соли. Много полезен за кожата е Турмерик (куркума), който може да се приема с храната или под формата на капсули.

Препоръчителна е леката и пълноценна храна, зелени листни зеленчуци с горчив вкус, зърнени храни и зелена соя. Забранени са киселите храни, мляко, сирена, захар, алкохол. Понякога самото преминаване на вегетарианска храна води до значително подобряване на състоянието.

 Аюрведа съветва още:

  • Да се храним, само когато сме гладни и да удовлетворяваме всеки един от 6-те вкуса – сладък, кисел, солен, горчив, лют и тръпчив.
  • Два пъти в годината да се подлагаме на терапията панчакарма, която включва очистване с топло масло, билкови вани, клизми с билки и масла. Така ще предотвратим натрупването на ама – токсините според Аюрведа
  • Препоръчителни са йога, престой сред природата, премахване на стреса, насочване навътре в нас и преосмисляне на ценностите в живота.

Д-р Антоанета Заркова, Аюрведичен център – София

 

Write a comment